2010. szeptember 19., vasárnap

Béka

A békák vagy farkatlan kétéltűek (Anura vagy Salientia) 5000-nél is több faja a kétéltűek osztályának egyik rendszertani rendjét alkotja. Közös jellemzőjük a farok hiánya kifejlett állapotban, a lapított test, a viszonylag gyenge elülső és izmos, hosszú ugrólábbá fejlődött hátsó végtagok, a dülledt szemek. Mind ragadozók vagy rovarevők.


2010. szeptember 18., szombat

Madarak

Az embereknek nagyon sokat jelentenek a madarak! Ezért itt van kettő kép ezekből meglehet tudni minden fajta madarat!

Pingvin

Előfordulások 
A föld déli féltekén élnek. Leginkább Dél-Amerika déli részét és a Déli-sark körüli tengereket lakják.

 Életmódjuk 

Táplálékuk halakból, illetve krillekből áll. Szárnyaik a vízi élethez alakultak ki, röpképtelen madarak. A szaporodási időszakban a költőhely és a tenger között ingáznak. Egyébként a tengereken töltik szabad idejüket, szigeteken (esetleg jéghegyeken) pihennek meg. 

 
 

2010. szeptember 17., péntek

Teknős

A teknősök a Testudines (vagy Chelonia) rendet alkotó hüllők. Kihalt és létező fajaik egyaránt vannak. 200 millió évvel ezelőtt már voltak teknősök. Ma körülbelül 300 ismert teknősfaj él a világon. Gerinces hüllő, négy lába van és egy, a bordákból kifejlődött teknője, amit páncélként használ, ha támadás éri.
Alapvetően vízi és szárazföldi teknősök vannak, a vízi teknősök ragadozók, a szárazföldiek növényevők.

Kilencöves tatu

A kilencöves tatu Dél-Amerika pampáin él. Mint minden övesállatot, a kilencöves tatut is a testén található páncélozottságáról lehet felismerni. A pácél itt is, mint minden övesállatnál három részre van felosztva: egy páncélrész a fejen és a vállakon, egy a farrészen és egy összekötő, páncélövekből álló rész a kettő között. Neve ellenére páncélöveinek száma nem mindig kilenc, hét és tizenegy között van. Páncélja többnyire szürkésbarna színű. A kilencöves tatunak hosszú, disznóforma orra és nagy fülei vannak. Rovarokkal, puhatestűekkel, kisebb kétéltűekkel, hüllőkkel táplálkozik, de a dögöt sem veti meg. A nőstény négyes ikreket ellik mind egypetéjűek.

Mosómedve

A mosómedve alapvetően éjszaka aktív, magányos faj. A nappalt általában összegömbölyödve tölti a fák biztonságos lombkoronájában (lévén kiváló mászó) vagy egy sziklahasadékban. Emellett nagy eséseket is képes elviselni. Ugyan elég ritkán megy vízbe, kiváló úszó, és bár a talajon rendszerint lassan döcög, meglepően gyors, akár 25 km/h-s sebességű futásra is képes. Hallása kiváló, látása éjszaka sem hagyja cserben.

A mosómedve többnyire 50-70 cm hosszú, farka 20-25 cm, súlya 6–7 kilogramm, de ez 1–10 kilogramm között változhat. A tömeg nagy része az elraktározott zsír, főleg a hidegebb éghajlaton élő állatoknál. A nemek egyformák, bár a hímek kissé nagyobbak.

A jellegzetes kis állat számos közismert alkotásban kapott jelentős szerepet. Ilyen például a Mosó Masa mosodája című gyermekkönyv címszereplője, vagy a Túl a sövényen című képregénysorozat és animációs film egyik főkaraktere, Stikli. Bohumil Hrabal Sörgyári capriccio című művében Pepin bácsi egyik történetének főszereplője egy mosómedve, itt hangzik el a szinte szállóigévé vált „Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” szlogen.

2010. szeptember 16., csütörtök

macska


Érdekesség:
A macska (más néven házi macska, tudományos nevén Felis silvestris catus) egy kisebb termetű húsevő emlősállat, amely a macskafélék (Felidae) családján belül, a Felis nem Felis silvestris fajához tartozik, a vadmacska alfaja, bár a mai rendszertanban inkább kezdik külön fajként kezelni az állatot, ugyanis nagyon sok dologban eltér az őseként tekintett fajtól (ez viselkedésbeli és kinézetbeli határozó is lehet). Ügyes ragadozó, több mint 1000 faj tekinthető a zsákmányának.

Görény (Vadászgörény)

Adatok:

Nem tudni pontosan mikor háziasítottak először görényeket, de maradványaik már i. e. 1500-tól fellelhetők . A vadászgörényt valószínűleg a közönségez görényből (Mustela putorius) háziasították.

Színek 

Egy 'vadász' görény, a leggyakoribb színvariáció
A görények bundája különböző színű és mintázatú lehet. A leggyakoribbak a következők:
Színek:
  • vadas (fekete, sötét, standard, világos)
  • albínó (piros szemmel)
  • ezüst (sötét, világos)
  • bézs (fahéj, pezsgő, narancs, kakaó, sötét, világos)
  • sötét szemű fehér (DEW)
  • blackself (fekete)
Mintázatok:
  • standard (minta nélküli)
  • harlekin (fehér zoknik, mind a 4 lábon, torokfolt)
  • panda (fehér fej)
  • borz (fehér sáv a fej középvonalánál a homlokon)

Mustela putorius:

A görények előfordulnak Európa legtöbb országában . Szürkületi állatok, rendszerint erdőkben, szántókon, lápokon találhatók. Folyópartok oldalába, vagy fák gyökere alá ásott odúkban él. Főleg ragadozó, leginkább békákat és pockokat zsákmányol, de elkapja a patkányokat, és egyéb kisebb zsákmányállatokat is. Vadászterülete körülbelül egy négyzetkilométert tesz ki. Anglia néhány részén az elkóborolt vadászgörények és a vad közönséges görények keveredtek, és ezek a hibridek majdnem megkülönböztethetetlenek a közönséges görényektől.

Sziámi Harcoshal

Érsekesség
A sziámi harcoshal (Betta splendens) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába, a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe és a gurámifélék (Osphronemidae) családjába tartozó faj.

Dél-Ázsiából, a Maláj-félsziget és Thaiföld vízinövényzettel sűrűn benőtt álló- és lassú folyású vizeiből származik, de a halviadalok népszerűsége miatt sokfelé elterjedt még Délkelet-Ázsiában. Így manapság már Szingapúrban, Laoszban, Kambodzsában és Vietnamban is sűrűn előfordul.
Az egyik legkedveltebb édesvízi akváriumi hal.

Hörcsögök

 Érdekesség:
 A hörcsögformák (Cricetinae) az emlősök (Mammalia) osztályába a rágcsálók (Rodentia) rendjébe az egérfélék (Muridae) családjába tartozó alcsalád.
Legtöbbjüknek rugalmas pofazacskója van, ami a vállukig is érhet. Mivel fogságban is könnyen szaporíthatóak, ezért népszerű háziállatok és laboratóriumi állatok.
7 nem és 18 faj tartozik az alcsaládba.
Egyes rendszerek hörcsögfélék (Cricetidae) néven önálló családként sorolják be.

:)

Német juhász


Adatok:

Az egész világon és hazánkban is a legnépszerűbb fajta. Lehet hosszú- és rövidszőrű. Habár a fekete és a barna szín a leginkább meghatározó, a német juhászkutya számos színben és mintában előfordul.

Testsúly: 35-43 kg.

Törpe Tacskó

Adatok:
Súlya szuka: 4-5 kg, kan: 4,5-6 kg A törpe tacskó mérete a mellkaskörméret szerint lett meghatározva, amit a mar legmagasabb pontján áthúzva a mellkas legmélyebb pontján áthúzva a könyök mögött mérik. A törpe méret maximum 35 cm lehet, de a standard 2 cm tűrést engedélyez.

Berni Pásztor


Adatok:

A svájci alpesi pásztorkutyák legismertebb képviselője.
Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos kutya. Noha kifejezetten éber, s gazdáját, családját és otthonát megvédi minden rossz szándékú behatolótól, általában békésen viselkedik. Mély hangú ugatását csak akkor hallatja, ha komoly baj van. Figyelemmel kíséri, hogy mi történik körülötte, értelmi képességei jóval átlag felettiek. Gazdájához és családjához, hűséges, készséges és többnyire engedelmes is. A berni pásztorkutya rendszerint csodálatos játszótárs a gyerekek számára, akiket meg is védelmez.

Marmagasság: kan: 64-74cm, de ideálisan 66-68cm-nek kell lennie, szuka: 58-66cm, de ideálisan 60-63cm-nek kell lennie Testtömeg: 35-50kg Táplálékigény: 2190g/nap Alomszám: 6-10 kiskutya Várható élettartam: 8-10év